فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتادم شماره 10 (پیاپی 261، دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن بارونی، زهره شاکر، زینب شاکر *، اسما صابرماهانی صفحات 760-770
    زمینه و هدف

    فلج مغزی نوعی سندرم اختلال حرکتی و وضعیتی در اوایل کودکی است. این بیماری به دلیل آسیب وارده به مغز یا ناهنجاری های مادرزادی ایجاد می شود. در سال های اخیر، پیوند سلول های بنیادی مزانشیمی انسان (hMSC) به یک استراتژی درمانی امیدوارکننده برای CP تبدیل شده است. در این مورد سالانه هزینه های زیادی برای درمان و مدیریت این بیماری می شود که هدف از این مطالعه ارزیابی ایمنی، اثربخشی این روش بر CP می باشد.  

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع متاآنالیز می باشد. تحقیق از 24 اسفند 1399 تا هشت فروردین 1400 محیط پژوهش ایران، کرمان بوده است. ابتدا در پایگاه های داده ای PubMed، Scopus و Scholar، تحقیق سیستماتیک انجام گرفت که معیار ورود و خروج برای آن تعیین شد.

    یافته ها: 

    پس از انجام مرور نظام مند در نهایت به 18 مقاله رسیدیم که نشان داد استفاده از فناوری سلول های بنیادی به عنوان یک روش علمی می تواند باعث بهبود کیفیت زندگی افراد بیمار و بهبود نقص حرکتی گردد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به شواهد محدود و مطالعات انجام شده فناوری سلول های بنیادی در بهبود افراد CP می تواند ایمن، کارا باشد ولی درمورد اثربخشی آن شواهد کافی وجود ندارد و مطالعات بیشتری در این باره لازم است. در مجموع سلول های بنیادی ممکن است آینده بسیار امیدوارکننده ای در درمان این بیماران داشته باشند. در نهایت اینکه فناوری سلول های بنیادی همراه با بیوتکنولوژی های نوآورانه ممکن است به زودی نتایج نویدبخشی به بیماران دهد.

    کلیدواژگان: فلج مغزی، اثربخشی، سلول های بنیادی مزانشیمی، ایمنی
  • حسن بسکابادی، نفیسه پوربدخشان، مریم ذاکری حمیدی* صفحات 771-779
    زمینه و هدف

    بیماری های مادر از جمله دیابت، هایپرتانسیون، پره اکلامپسی، هایپوتیروییدی و صرع در بارداری با عوارض جنینی و نوزادی همراه می باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر، مقایسه پیش آگهی نوزادی در بیماری های مادر می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی می باشد که روی 600 نوزاد پره ترم با مادران مبتلا به دیابت، هایپرتانسیون، پره اکلامپسی، هایپوتیروییدی و صرع در بیمارستان قایم (عج) مشهد انجام شده است. این مطالعه از فروردین 1394 تا اردیبهشت 1400 و با روش نمونه گیری در دسترس انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، چک لیست پژوهشگر ساخت شامل مشخصات نوزادی (سن حاملگی، نمره آپگار دقیقه اول، نمره آپگار دقیقه پنجم) و مادری (نوع زایمان، مراقبت های بارداری، پارگی زودرس کیسه آب) بود. پیش آگهی نوزادی در زمان تولد مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری Kolmogorov-Smirnov و Chi-square انجام شده است.

    یافته ها: 

    نوزادان دارای مادران مبتلا به صرع، کمترین نمره آپگار دقیقه اول و کمترین سن حاملگی و نوزادان دارای مادران مبتلا به دیابت، کمترین نمره آپگار دقیقه پنجم را داشتند. مادران مبتلا به هایپوتیرویید، بیشترین میزان پارگی زودرس کیسه آب و مادران مبتلا به هایپرتانسیون و پره اکلامپسی، بیشترین موارد زایمان سزارین را داشتند.

    نتیجه گیری: 

    بیماری های مادر شامل دیابت، هایپرتانسیون، پره اکلامپسی، هایپوتیروییدی و صرع، پیش آگهی نوزادان را از نظر شدت نارسی، پارگی زودرس کیسه آب، نوع زایمان، نمره آپگار دقیقه اول و نمره آپگار دقیقه پنجم تحت تاثیر قرار می دهد. لذا کنترل و درمان مناسب این موارد از بیماری های مادر ممکن است پیش آگهی نوزادی را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: نمره آپگار، دیابت، صرع، پارگی زودرس کیسه آب، هایپوتیروییدی، نوزاد، مادر، پره اکلامپسی، پیش آگهی
  • علیرضا جهانشاهی*، علیرضا خردمند، مهرنوش ذاکرکیش، حمیرا رشیدی، نرگس گودرزیان خوزانی صفحات 780-788
    زمینه و هدف

    درمان بیماری هایپوگنادیسم هایپوگنادوتروپین به عنوان یکی از علل ناباروری در مردان توسط گنادوتروپین (HMG و HCG) موضوع این پزوهش می باشد. این تحقیق بر روی میزان باروری توجه بیشتری شده است. اگر چه تغییرات صفات ثانویه اندازهء بیضه ها القای اسپرماتوژنز و فعالیت هورمونی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه گذشته نگر و توصیفی-تحلیلی مردان مبتلا به هایپوگنادیسم هایپوگنادوتروپیک ایزوله براساس نرمال بودن سایر محورهای هیپوفیز که تمایل به باروری داشته اند و از آذر 1396 تا اسفند 1398 کلینک های غدد و اورولوژی اهوازجهت باروری به پزشک مراجعه کرده اند، مورد بررسی قرار گرفتند بیماران تحت درمان همزمان HMG میزان 75 واحد به صورت یک روز در میان (سه بار در هفته) و HCG به میزان 5000 واحد به صورت یک روز در میان دریافت کردند.

    یافته ها:

     این پژوهش نشان داد سایز بیضه ها در 8/54% این بیماران افزایش یافت. صفات ثانویه (رویش موهای ثانویه) در 9/88 بیماران ایجاد شد. در 36 بیمار القای اسپرماتوژنز رخ داد و 29 نفر پدر شدند. در ضمن میل جنسی در 3/67% بیماران و فعالیت هورمونی در 4/69% بیماران افزایش یافت. زمان پاسخ به درمان جایگزین در بین بیماران نیز نشان داد که زمان پاسخ به درمان جایگزینی در 5/47% بیماران بیشتر از 12 ماه می باشد. در ضمن 6/6% از نمونه مورد مطالعه از روش های کمک باروری استفاده کرده بودند.

    نتیجه گیری:

     استفاده از HMG و HCG در درمان بیماری هایپوگنادیسم و هایپوگنادوتروپیک در ایجاد صفات ثانویه جنسی و افزایش فعالیت هورمونی و ایجاد باروری موثر می باشد.

    کلیدواژگان: گناد، هایپوگنادیسم، ناباروری، اسپرماتوژنز
  • فائزه مقدس*، زهرا امینی، راحله کافیه صفحات 789-797
    زمینه و هدف

    سیستم های رابط مغز و رایانه از طریق سیگنال های مغزی امکان ارتباط با دنیای بیرون را بدون استفاده از واسطه های فیزیولوژیکی برای افراد دارای ناتوانی جسمی فراهم می کند. یکی از انواع این سیستم ها، سیستم های مبتنی بر تصور حرکتی است. از مهمترین بخش ها در طراحی این سیستم ها، طبقه بندی سیگنال های مغزی مبتنی بر تصور حرکت به کلاس های تصور حرکت به منظور تبدیل به فرمان کنترلی است. در این مقاله یک روش نوین طبقه بندی سیگنال های مغزی مبتنی بر تصور حرکتی با استفاده از روش های یادگیری عمیق ارایه شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در دانشکده فناوری های نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از بهمن 1398 تا تیر 1401 انجام شد در بلوک پیش-پردازش قطعه بندی سیگنال های مغزی، انتخاب کانال های مناسب و استفاده از فیلتر باترورث (Butterworth filter)، سپس تبدیل موجک جهت انتقال به حوزه زمان-فرکانس و در قسمت طبقه بندی از دو طبقه بند شبکه یادگیری عمیق کانولوشنی یک بعدی با دو معماری و شبکه یادگیری عمیق کانولوشن دوبعدی با دو معماری با ورودی سه موجک مادر Cmor، Mexicanhat و Cgaus به کار گرفته شده و درنهایت عملکرد شبکه ها بررسی شده اند.

    یافته ها: 

    سه کانال برای 9 سوژه موردنظر، به عنوان بهترین کانال ها انتخاب شدند. همچنین پس از یافتن پارامترهای بهینه در ساختار داده، تبدیل موجک با موجک مادر Cgaus بالاترین درصد را در دو معماری پیشنهاد شده، دارد. صحت 53/92%، بالاترین صحت مربوط به معماری دوم شبکه عصبی کانولوشن دوبعدی پیشنهاد داده شده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده از شبکه های پیشنهاد شده، نشان دهنده آن است که شبکه های یادگیری عمیق مناسب می توانند به عنوان ابزاری مناسب و دقیق برای طبقه بندی دادگان مبتنی بر تصور حرکت مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سیستم های رابط مغز و رایانه، طبقه بندی، یادگیری عمیق، سیگنال الکتروانسفالوگرام
  • زهرا علامه*، مریم تیموری جروکانی، مینو موحدی، مریم حاج هاشمی صفحات 798-807
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی روش کربوکسی تراپی به عنوان یک استراتژی سرپایی و غیرهورمونی برای درمان بی اختیاری ادراری استرسی (Stress urinary incontinence, SUI) و اختلال عملکرد جنسی Sexual dysfunction, SD) انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی شاهددار به روش بلوک تصادفی روی 60 زن در فاصله سنی 65-35 سال مبتلا به SUI و SD از اردیبهشت 1399تا بهمن 1400 به کلینیک های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان مراجعه کردند انجام شد. SUI با پرسشنامه ICIQ-UI SF و SD با پرسشنامه PISQ-12 بررسی شد. در گروه مداخله با نیدل گیج 30 (Needle gauge 30)، ml 30 گاز CO2 با زاویه 90 درجه در سه ناحیه از گردن مثانه تزریق شد. هر فرد دوبار در هفته به مدت یک ماه تحت کربوکسی تراپی قرار گرفت و در گروه کنترل با همان پروتوکل ولی بدون تزریق گاز CO2 مداخله انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد میانگین شاخص کلی عملکرد جنسی و میانگین شاخص عملکرد جنسی بیماران در بعد فیزیکی و بعد مرتبط با شریک جنسی در گروه مداخله طی دو مرحله اندازه گیری تفاوت معناداری داشت ولی در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد. امتیاز کلی عملکرد ادراری، تعداد دفعات نشت ادرار و تاثیر نشت ادرار بر کیفیت زندگی زنان در هر دو گروه کنترل و مداخله بین سه مرحله اندازه گیری تفاوت معنادار داشته است درحالی که میزان نشت ادرار در گروه مداخله بین زمان ها اختلاف معنادار بود ولی در گروه کنترل تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     کربوکسی تراپی به عنوان یک گزینه درمانی ایمن و موثر می باشد و احتمالا با افزایش جلسات درمانی بتوان به نتایج بهتری دست پیدا کرد.

    کلیدواژگان: درمان انتظاری، اختلال عملکرد جنسی، بی اختیاری استرسی ادرار
  • مریم دلیلی*، فاطمه کلانتری مقدم، فاطمه کرمی رباطی صفحات 808-814
    زمینه و هدف

    پارگی زودرس کیسه آب، یکی از عواملی است که می تواند موجب افزایش مرگ ومیر مادران و نوزادان شود که بروز آن تحت تاثیر عوامل متعددی است. هدف مطالعه حاضر، بررسی عوامل موثر بر فراوانی پارگی زودرس کیسه آب در زنان باردار بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از بهمن 1396 تا بهمن 1397 در بیمارستان افضلی پور کرمان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، چک لیستی حاوی اطلاعات دموگرافیک بیماران بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار)، تحلیلی Chi-square test و SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) استفاده شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 400 خانم باردار مورد بررسی قرار گرفتند که 200 نفر آنها دچار پارگی زودرس کیسه آب بودند و 200 نفر وضعیت نرمال داشتند. میانگین سن و سن بارداری آنها به ترتیب، 4/5±4/27 سال و 1/2±1/34 هفته و میانگین پاریتی آنها 4/1±3/2 بود. ریسک فاکتورهایی مانند سن مادر (011/0=P)، تعداد دفعات بارداری (035/0=P)، تحصیلات مادر (018/0=P)، سابقه پارگی زودرس کیسه آب (046/0=P)، سابقه زایمان زودرس (019/0=P)، تروما (037/0=P) و مراقبت های بارداری (037/0=P) بر پارگی زودرس کیسه آب تاثیر داشتند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد سن مادر، تعداد دفعات بارداری، تحصیلات مادر، سابقه پارگی زودرس کیسه آب، سابقه زایمان زودرس، تروما و مراقبت های بارداری، عوامل خطری برای پارگی زودرس کیسه آب هستند. بنابراین، با آموزش این عوامل خطر به مادران باردار می توان بروز پارگی زودرس کیسه آب و عوارض ناشی از آن را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ایران، زنان باردار، پارگی زودرس کیسه آب
  • زهره السادات میری پور*، مهسا فرامرزپور، پریسا آقایی، الهام شیرعلی، سهیلا سرمدی، پریسا حسین پور، محمد عبدالاحد صفحات 815-824
    زمینه و هدف

    اگرچه سرطان دهانه رحم در زنان بالغ با آزمایش های تشخیصی زودهنگام، قابلیت درمان و مدیریت بیماری بهتری دارد، اما تشخیص دقیق و سریع هرگونه نشانه ای از ضایعات نیوپلازی درون اپی تلیالی دهانه رحم و دیسپلازی پرخطر در هر مرحله ای بسیار مهم است. اگر هر سلول پیش سرطانی/مشکوک غیرطبیعی در فرآیند تشخیصی مرسوم (پاتولوژی) شناسایی نشود، نمی توان آن را پیش از تبدیل ضایعه به سرطان دهانه رحم درمان کرد و در نتیجه میزان بقای بیماران را افزایش داد.

    روش بررسی

    در این مطالعه بالینی که یک مطالعه آزمایشی و غیرتصادفی است، کارایی و دقت تشخیصی حسگر سنجش الکتروشیمیایی متابولیسم گلیکولیز در سلول های سرطانی (HEA) بر روی نمونه های تازه خارج شده از دهانه رحم 40 بیمار کاندید کونیزاسیون بدلیل سابقه حضور سلول های غیرطبیعی در نتایج پاپ اسمیر آنها از تاریخ 31/5/1397 تا 31/3/1400، در بخش زنان بیمارستان یاس، دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان های وابسته بررسی شد.

    یافته ها: 

    دقت آستانه جریان الکتروشیمیایی نه جریانی الکتروشیمیایی ROS/H2O2 به دست آمده توسط حسگر برای تمایز نواحی سرطانی از غیر آن، بیش از 95% بود (0001/0<p) که نشان از رابطه معنادار بین افزایش جریان الکتروشیمیایی و وجود CIN داشت. در این مطالعه، یک طبقه بندی تشخیصی بالینی همسان بین نتایج پاتولوژیک بافت های آزمایش شده و پاسخ الکتروشیمیایی ROS/H2O2 تشخیصی حسگر، براساس طبقه بندی CIN پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری:

     ارزیابی پاتولوژیکی بیشتر نمونه های آزمایش شده نشان داد که شناسایی الکتروشیمیایی متابولیسم گلیکولیز در نمونه های کونیزاسیون دهانه رحم توانست 10% از ضایعات CIN تشخیص داده نشده توسط پاتولوژی مرسوم را به درستی مثبت تشخیص دهد. از این رو به عنوان یک روش مکمل، قابلیت کمک به افزایش دقت و سرعت تشخیص ضایعات CIN در مرحله کونیزاسیون دارد.

    کلیدواژگان: سرطان، نئوپلازی دهانه رحم، کونیزاسیون، گلیکولیز، پاسخ الکتروشیمی
  • سید کمال اسحق حسینی، جواد حکیم الهی، محمد آقاعلی، زهرا مهرابی، رسول کریمی مطلوب، سعید کریمی مطلوب* صفحات 825-834
    زمینه و هدف

    پورپورای ترومبوسایتوپنیک ایدیوپاتیک (اتوایمیون)، شایعترین علت شروع حاد ترومبوسایتوپنی در کودکی که از جهات دیگر سالم است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر پاسخ به درمان در کودکان بستری انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه گذشته نگر با بررسی پرونده بیماران بستری به علت ITP در بیمارستان حضرت معصومه (س) از فروردین 1388 تا تا اسفند 1397 انجام شد. معیارهای سن، جنس، علایم بالینی بدو ورود، پلاکت اولیه و نیز روزهای 3، 5، 14 و 180 از پرونده بیماران استخراج شد. نوع پروتکل درمانی، نیاز به تکرار درمان، عود بیماری و عوارض عمده درمان از پرونده ی بیماران استخراج و در نهایت داده ها با SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     از 229 بیمار مبتلا به ITP، 1/51% پسر و 9/48% دختر و میانگین سنی 4/3±7/3 بود. 3% افراد نیاز به تکرار درمان داشته و عود 2/15% بود. پاسخ به درمان در روزهای مختلف بدون ارتباط با سن و جنس و پلاکت اولیه (به جز یک مورد استثنا) بوده است (05/0>p). در ارتباط با علایم بالینی، پاسخ به درمان در روزهای سه و پنج مرتبط با علایم بالینی بدو مراجعه و در روزهای 14 و 180 بدون ارتباط با آن بوده است. پاسخ به درمان در روزهای سه و پنج در پروتکل های درمانی مختلف ارتباط معنادار داشته اما در روزهای 14 و 180 تفاوت قابل توجهی وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    بهترین پاسخ در گروه درمان ترکیبی با متیل پردنیزولون و IVIg بوده و کمترین پاسخ به درمان در گیرندگان متیل پردنیزولون به تنهایی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کودکان، پورپورای تمومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک، درمان
  • وحید ورمزیاری، امیررضا رشتی، علی درخشنده، آیدا مقدس، آزاده مقدس* صفحات 835-841
    زمینه و هدف

    رژیم Hyper-CVAD یکی از مهمترین رژیم های مورد استفاده در درمان بیماران مبتلا به لوکمی حاد لنفوسیتی (ALL) در ایران می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در طول بازه زمانی فروردین 1395 تا فروردین 1398، در بیمارستان سیدالشهدا (ع) اصفهان بر روی 90 بیمار مبتلا به ALL تحت درمان با رژیم Hyper-CVAD صورت گرفت. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و همچنین اطلاعات مربوط به بقای کلی، بقای بدون پیشرفت بیماری و میزان پاسخدهی کلی بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین بقای کلی و بقای بدون پیشرفت بیماران به ترتیب 93/2±48/44 ماه و 30/3±44/44 ماه تخمین زده شد. از بین بیماران، 4/84% وارد بهبودی کامل شدند. متغیر بهبودی کامل به تنهایی بر میزان بقای کلی بیماران موثر می باشد. 40% از بیماران در این مطالعه در نهایت فوت کرده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده با سایر مطالعات صورت گرفته در این زمینه همخوانی داشت و قابل استفاده جهت مقایسه با رژیم های درمانی جدید است.

    کلیدواژگان: لوکمی حاد لنفوسیتی، رژیم شیمی درمانی، پاسخ کامل، بقا
  • ناصر پیری، صلاح الدین دلشاد*، مریم آقایی صفحات 842-846
    زمینه و هدف

    در میان بیماری های ایجادکننده درد حاد شکم در زنان، چرخش ایزوله لوله فالوپ یک علت نادر است که به طور عمده در سنین باروری رخ می دهد و در صورت عدم درمان می تواند منجر به مشکلات باروری گردد.

    معرفی بیمار: 

    مورد گزارش شده خانم باردار 37 ساله ای می باشد که در سن بارداری 33 هفته، با شکایت از درد در ناحیه شکم توام با علایم تهوع و استفراغ در مرداد 1399 به بیمارستان مریم کرج مراجعه نمود. کانون درد در قسمت راست و پایین شکم بود. در هنگام لاپاراتومی چرخش ایزوله لوله فالوپ سمت راست مشاهده گردید (ناحیه RLQ). به دلیل نکروز فیمبریا در حین جراحی، با حفظ لوله رحمی، دتورشن لوله فالوپ، اکسزیون فیمبریای سیانوزه شده، اکسزیون کیست هموراژیک ناحیه فیمبریا، ساکشن مایع داخل حفره شکم و ترمیم فیمبریا انجام گردید.

    نتیجه گیری:

     چرخش ایزوله لوله فالوپ باید در موارد درد حاد قسمت تحتانی شکم در زنان در سنین باروری و حتی نوجوانان جزء تشخیص افتراقی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیست فیمبریا، بارداری، ناهنجاری تورشن، لاپاراتومی
  • علی محمد مصدق راد* صفحات 847-848

    سردبیر محترم تعارض (تضاد) منافع موقعیتی است که وظایف یا مسیولیت های فرد به عنوان یک کارمند یا مدیر در سازمان، با منافع او در خارج سازمان در تضاد باشد. تعارض منافع، تعارض میان منافع شخصی فرد با منافع ملی و عمومی است. در چنین موقعیتی، تصمیمات و اقدامات حرفه ای فرد در مورد یک منفعت اولیه، می تواند تحت تاثیر احتمال منفعت ثانویه برای او یا اقوام و دوستان او قرار گیرد.1 فرد در موقعیت تعارض منافع، لزوما غیراخلاقی و غیرحرفه ای نیست. تعارض منافع ممکن است موجب تغییر رفتار او شود و به فساد و سوء استفاده از قدرت عمومی برای کسب منافع شخصی منجر شود. تعارض منافع در صنعت سلامت زمانی به وجود می آید که احتمال منافع فردی یا گروهی، قضاوت حرفه ای مدیران یا ارایه کنندگان خدمات سلامت را به خطر بیندازد. به عبارتی، تعارض منافع زمانی رخ می دهد که هدف اولیه تامین، حفظ و ارتقای سلامت بیماران با هر هدف ثانویه دیگری به ویژه منافع شخصی مدیران و ارایه کنندگان خدمات سلامت در تضاد باشد. تعارض منافع بر همه جنبه های نظام سلامت مثل ارایه خدمات سلامت و آموزش و پژوهش در حوزه سلامت تاثیر می گذارد. اکوسیستم نظام سلامت تحت تاثیر نفوذ صنعت قرار دارد. منفعت اولیه در حوزه درمان، ارایه خدمات سلامت سودمند به بیماران، در حوزه پژوهش، تولید علم معتبر و فناوری سودمند و در حوزه آموزش، تربیت کارکنان سلامت با کفایت است. در مقابل، منفعت ثانویه شامل منفعت مالی و غیرمالی مثل اعتبار فردی، ارتقای علمی و شغلی و شهرت است. احتمال تاثیر سوء منافع ثانویه بر تصمیمات حرفه ای فرد باید توسط افراد مستقل تعیین شود. همکاری بین اساتید، پژوهشگران و ارایه کنندگان خدمات سلامت با شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی برای تولید محصولات سلامتی به نفع جامعه است. ولیکن، این همکاری و احتمالا روابط مالی فیمابین، ممکن است قضاوت های حرفه ای مربوط به منافع و اهداف اولیه پزشکی را تحت تاثیر قرار دهد. تعارض منافع در بخش سلامت، یکپارچگی پژوهش های علمی، عینیت آموزش حرفه ای، کیفیت مراقبت از بیمار و اعتماد عمومی به پزشکی را تهدید می کند.1 جامعه از سیاستگذاران، مدیران و متخصصان علوم پزشکی انتظار دارد که هیچ انگیزه ای جزء سلامت بیماران نداشته باشند. پذیرش هدیه، نمونه دارو و ملزومات پزشکی از شرکت های دارو و تجهیزات پزشکی، خرید دارو و تجهیزات از شرکت اقوام و دوستان، مالکیت سهام شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی، مشارکت در تدوین راهنماهای بالینی توسط شرکت های دارویی، حمایت مالی پژوهش ها توسط صنایع، ارایه مشاوره به صنایع، عضویت در هیات مدیره شرکت ها، اشتغال همزمان در بخش دولتی و خصوصی Dual Practice و معرفی کتاب خود به عنوان منبع اصلی توسط عضو بورد تخصصی از مصادیق تعارض منافع در بخش سلامت است.2 امکان تعارض منافع در حوزه پزشکی با توجه به تعدد و پراکندگی ارایه کنندگان خدمات سلامت، پیچیدگی فرایندهای ارایه خدمات سلامت، عدم توازن اطلاعات ارایه کننده و گیرنده خدمات سلامت، استقلال و اختیار کم بیمار و آسیب پذیری و وابستگی شدید او به ارایه کننده خدمات سلامت زیاد است و رسیدگی به آن در چارچوب نظارتی و سیاستی موجود دشوار می باشد. خط باریکی بین رفتار قابل قبول و تعارض منافع در نظام سلامت وجود دارد. سیاستگذاران، مدیران و کارکنان نظام سلامت باید پیش از پیوستن به مشاغل این حوزه از ماهیت و مصادیق تعارض منافع آنها آگاه باشند. با وجود این، ماهیت ظریف تعارض منافع، شناسایی، تحقیق و رسیدگی به آن را چالش برانگیز می کند. براساس اصل 40 قانون اساسی، هیچکس نباید اعمال حق خود را وسیله ضرر رساندن به غیر یا تجاوز به منافع عمومی قرار دهد. همچنین، بر اساس قاعده فقهی «لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام»، فرد نباید به خود و به دیگران ضرر برساند. اگر حکومت به بعضی ها اجازه دهد که منافع شخصی بسیار به زیان دیگران به دست آورند، مشروعیت سیاسی حکومت تضعیف می شود. مدیریت تعارض منافع با اتخاذ سیاست ها و رویه های مناسب امکان پذیر است. هدف مدیریت تعارض منافع محافظت از انسجام قضاوت حرفه ای و حفظ اعتماد عمومی مردم است. مدیریت تعارض منافع شامل مراحل پیشگیری، شناسایی و اصلاح است. راهکارهای مدیریت تعارض منافع شامل اعلام تعارض منافع (شفافیت)، اعمال محدودیت، تفکیک وظایف، تفکیک قانونگذار از مجری، تفکیک ناظر از نظارت شونده، اصلاح نظام پرداخت، استفاده از راهنماهای بالینی، رعایت کدهای اخلاقی و آموزش است.

|
  • Mohsen Barouni, Zohreh Shaker, Zinab Shaker *, Asma Sabermahani Pages 760-770
    Background

    Cerebral palsy is a movement disorder syndrome in early childhood. Signs and symptoms vary among people and over time but include poor coordination, stiff muscles, and weak muscles. Some affected children can achieve near-normal adult lives with appropriate treatment. In recent years, transplantation of human mesenchymal stem cells (hMSC) has become a promising therapeutic strategy for CP. Every year, a lot of costs are spent on the treatment and management of this disease. The purpose of this study is to investigate the safety and effectiveness of this method on CP.

    Methods

    This article is a systematic review. At first, a search strategy was written and performed in Scopus, PubMed, and Google Scholar databases(The search was conducted from March 14 to March 28, 2021), and the inclusion and exclusion criteria were determined. Study inclusion criteria: review studies, cohort studies, clinical trial studies (randomized and non-randomized), control case, and retrospective , exclusion criteria: non-English articles and studying on animals. After removing duplicate articles, two authors independently reviewed the studies according to the inclusion and exclusion criteria. Disagreements among the authors were resolved through discussion.

    Findings

    In total, 9236 articles were found in the initial search, after reading the titles, of 37 articles, 21 articles were selected in the abstract stage and 18 articles remained in the full-text stage. We finally found 18 articles that showed that using stem cell technology as a scientific method could improve sick patients’ quality of life and movement defects.

    Conclusion

    According to the available evidence and limited studies, stem cell technology can be safeand cost-effective in improving CP patients, but there is insufficient evidence. On the other hand, there are many studies confirming the effectiveness of these cells in the treatment of movement impairment. In conclusion, stem cells may have a very promising future. Finally, stem cell technology combined with innovative biotechnologies may soon bring promising results to patients.

    Keywords: cerebral palsy, effectiveness, mesenchymal stem cells, safety
  • Hassan Boskabadi, Nafiseh Pourbadakhshan, Maryam Zakerihamidi* Pages 771-779
    Background

    Maternal diseases such as diabetes, hypertension, preeclampsia, hypothyroidism and epilepsy in pregnancy are associated with fetal and neonatal complications. The aim of this study was to compare the prognosis of neonates in maternal diseases.

    Methods

    This study was a cross-sectional study. The present study was performed on 600 preterm infants with mothers with diabetes, hypertension, preeclampsia, hypothyroidism and epilepsy. This study was done in Ghaem Hospital of Mashhad from March 2015 to April 2021 with available sampling. The data collection tool was a researcher-made checklist including infant (gestational age, Apgar score of the first minute, Apgar score of the fifth minute) and maternal (mode of delivery, prenatal care, premature rupture of the membranes) characteristics. Neonatal prognosis was compared at birth. All clinical and diagnostic examinations of newborns were performed by a neonatologist. Neonatal and maternal data in the group of newborns with normal mothers and newborns with maternal diseases were analyzed by Kolmogorov-Smirnov and Chi-square tests. The significance level was considered p≤0.05 in all cases.

    Results

    The results show that 161 newborns (28.90%) had normal mothers, 89 newborns (15.98%) had diabetic mothers, 117 newborns (21.01%) had hypertensive mothers, and 50 newborns (8.98%) had hypothyroid mothers. One hundred tweny newborns (21.72%) had mothers with preeclampsia, 19 newborns (3.41%) had mothers with epilepsy. Newborns with mothers with epilepsy had the lowest Apgar score of the first minute and the lowest gestational age and newborns with mothers with diabetes had the lowest Apgar score of the fifth minute. Mothers with hypothyroidism had the highest rate of premature rupture of the membranes and mothers with hypertension and preeclampsia had the highest incidence of cesarean section.

    Conclusion

    Maternal diseases including diabetes, hypertension, preeclampsia, hypothyroidism and epilepsy affect the prognosis of neonates in terms of the severity of prematurity, premature rupture of the membranes, type of delivery, Apgar scores of the first and fifth minutes. Therefore, proper control and treatment of these diseases may improve neonatal prognosis.

    Keywords: apgar score, diabetes mellitus, epilepsy, fetal membranes premature rupture, hypothyroidism, infant, mothers, pre-eclampsia, prognosis
  • Alireza Jahanshahi*, Alireza Kheradmand, Mehrnoosh Zakerkish, Homeira Rashidi, Narges Goudarzian Khozani Pages 780-788
    Background

    The treatment of male hypogonadotropic hypogonadism leading to infertility in men and caused by gonadotropin is the subject of the current thesis. In this research, particularly, the fertility rate has been noticed. However, changes in the secondary traits of testes size, induction of spermatogenesis, and hormonal activity have also been considered. this project is to investigate the effectiveness of the mentioned treatment in creating fertility in the spouses of patients and comparing it with other researches conducted in other centers of the world.

    Methods

    In this retrospective and descriptive-analytical study, men with isolated hypogonadotropic hypogonadism based on the normality of other pituitary axes who had a tendency to be fertile were studied. From November 2017 to February 2020, these patients had been referred to the doctor at the endocrinology and urology clinics of Ahvaz for fertility purposes. The initial test was based on clinical examinations and testosterone measurement and sperm count for the patients was recorded after the treatment. The treated patients simultaneously received HMG 75 units every other day (three times a week) and HCG 5000 units every other day. Hormonal evaluation and clinical examinations were assessed again.

    Results

    This research showed that the size of the testicles increased in 54.8% of these patients. Secondary characteristics (secondary hair growth) were developed in 88.9% of the patients. Spermatogenesis induction occurred in 36 patients, 29 of whom became fathers. Meanwhile, in 67.3% of patients, sexual desire and in 69.4% of them hormonal activity increased. In addition, it was observed that the response time to replacement therapy is more than 12 months in 47.5% of the patients. Moreover, 6.6% of the study samples had used assisted reproductive methods.

    Conclusion

    The results of this research indicate the timely initiation of treatment to improve infertility and treat hypogonadism among men.According to the results, it seems that the use of HMG and HCG in the treatment of hypogonadotropic hypogonadism disease is effective in creating secondary sexual characteristics and increasing hormonal activity and fertility.

    Keywords: gonad, hypogonadism, infertility, spermatogenesis
  • Faezeh Moghadas*, Zahra Amini, Rahele Kafieh Pages 789-797
    Background

    Brain-computer interface systems provide the possibility of communicating with the outside world without using physiological mediators for people with physical disabilities through brain signals. A popular type of BCIs is the motor imagery-based systems and one of the most important parts in the design of these systems is the classification of brain signals into different motor imagery classes in order to transform them into control commands. In this paper, a new method of brain signal classifying based on deep learning methods is presented.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted at Isfahan University of Medical Sciences, School of Advanced Technologies in Medicine, from February 2020 to June 2022. In the pre-processing block, segmentation of brain signals, selection of suitable channels and filtering by Butterworth filter have been done; then data has transformed to the time-frequency domain by three different kinds of mother wavelets including Cmor, Mexicanhat, and Cgaus. In the classification step, two types of convolutional neural networks (one-dimensional and two-dimensional) were applied whereas each one of them was utilized in two different architectures. Finally, the performance of the networks has been investigated by each one of these three types of input data.

    Results

    Three channels were selected as the best ones for nine subjects. To separate 8-30 Hz, a 5th degree Butterworth filter was used. After finding the optimal parameters in the proposed networks, wavelet transform with Cgauss mother wavelet has the highest percentage in the both proposed architectures. Two-dimensional convolutional neural network has higher convergence speed, higher accuracy and more complexity of calculations. In terms of accuracy, precision, sensitivity and F1-score, two-dimensional convolutional neural network has performed better than one-dimensional convolutional neural network. The accuracy of 92.53%, which is obtained from the second architecture, as the best result, is reported.

    Conclusion

    The results obtained from the proposed network indicate that suitable, and well-designed deep learning networks can be utilized as an accurate tool for data classification in application of motion perception.

    Keywords: brain-computer interface (BCI), classification, deep learning, electroencephalography (EEG)
  • Zahra Allameh*, Maryam Teimouri Jervekani, Minoo Movahedi, Maryam Hajihashemi Pages 798-807
    Background

    The present study was performed to evaluate carboxytherapy as an outpatient and non-hormonal strategy for the treatment of a number of pelvic floor disorders.

    Methods

    This randomized block controlled clinical trial study was performed on 60 women aged 35-65 years in 1399-1400 to evaluate the effect of carboxytherapy on the treatment of stress urinary incontinence and sexual dysfunction in comparison with the control group. At the beginning of the study, vaginal examination, cough test and POP-Q test were performed for all patients. Eligible individuals were randomly assigned to either carboxytherapy or control groups. Stress urinary incontinence was assessed using the ICIQ-UI SF questionnaire and sexual dysfunction was assessed using the PISQ-12 questionnaire. In the intervention group, 30 cc of CO2 gas with a 90-degree angle was injected in three areas of the bladder neck with the help of a needle gauge 30 with a length of 12 mm, so that each person underwent carboxytherapy twice a week for one month. The control group received the same protocol but without CO2 injection. The results were assessed both at the beginning of the study and one month and three months after the intervention through physical examination and two questionnaires.

    Results

    The results of the present study showed that the mean of general sexual function index and also the mean index of sexual function of patients in the physical dimension and in the dimension related to sexual partner in the intervention group was significantly different during the two stages of measurement but no significant difference was observed in the control group. The overall score of urinary function, frequency of leakage and the effect of leakage on the quality of life of women in both control and intervention groups were significantly different between the three stages of measurement. While the rate of urine leakage in the intervention group was significantly different between times, no difference was observed in the control group.

    Conclusion

    Carboxytherapy is a safe, effective, acceptable, inexpensive, affordable, and accessible treatment option compared to other treatments for urinary incontinence, and better results can probably be achieved by increasing treatment sessions.

    Keywords: conservative treatment, sexual dysfunctiona, stress urinary incontinency
  • Fatemeh Kalantarimoghaddam, Fatemeh Karami Robati Pages 808-814
    Background

    Preterm premature rupture of membranes (PPROM) is one of the factors that can increase maternal and neonatal mortality, which is affected by several factors. This study aimed to investigate the factors affecting the frequency of preterm premature rupture of membranes in pregnant women.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in Afzalipour Hospital in Kerman from January 2018 to January 2019. All pregnant women with PPROM and normal pregnant women referred to this Hospital were included in the study through convenient sampling. The data collection tool was a checklist containing patients' demographic information (age, education, occupation, gestational age, number of pregnancies, urinary tract infection (confirmed by the attending physician), history of premature rupture of the water sac, vaginal bleeding (bleeding in any period of pregnancy as the person had visited the doctor), history of premature birth, pregnancy care and trauma (any trauma)). To analyze the data, descriptive statistics (frequency, percentage, mean, and standard deviation), analytical (Chi-square test) and SPSS software version 22 were used.

    Results

    In this descriptive-analytical study, 400 pregnant women were studied. Two hundred of pregnant women had preterm premature rupture of membranes and 200 of pregnant women did not have such condistion and were normal. The mean age of pregnant women was 27.4±5.4 years old and the mean gestational age of pregnant women was 34.1±2.1 weeks. The mean parity of pregnant women was 2.3±1.4. Risk factors such as maternal age (P=0.011), number of pregnancies (P=0.035), maternal education (P=0.018), history of preterm premature rupture of membranes (P=0.046), history of preterm delivery (P=0.019), trauma (P=0.037) and pregnancy care (P=0.037) affected preterm premature rupture of membranes.

    Conclusion

    The results of this study showed that maternal age, number of pregnancies, maternal education, and history of preterm premature rupture of membranes, history of preterm delivery, trauma, and prenatal care are risk factors for PROM. Therefore, by educating pregnant mothers about these risk factors, the incidence and complications of preterm premature rupture of membranes can be reduced.

    Keywords: Iran, pregnant women, preterm rupture of membranes
  • Zohreh Sadat Miripour*, Mahsa Faramarzpour, Parisa Aghaee, Elham Shirali, Soheila Sarmadi, Parisa Hoseinpour, Mohammad Abdolahad Pages 815-824
    Background

    Although cervical cancer in adult women with early diagnostic tests has better treatment ability and disease management, precise and fast diagnosis of any signs of cervical intraepithelial neoplasia (CIN) I-III and high-risk dysplasia is vital. If any precancerous/abnormal suspicious cells are not detected in the routine diagnostic process (pathology), they cannot be treated before the lesion turns into cervical cancer, consequently help increasing the patient’s survival rate.

    Methods

    In this clinical study, the efficiency and diagnostic accuracy of the electrochemical measuring device of glycolysis metabolism in cancer cells (HEA: Hypoxia electrochemical assay) on in-vitro human fresh cervical samples were studied. The samples were prepared from 40 candidates of conization through a history of abnormal cell presentation in their pap smear results. The study was conducted at the Gynecology Department, Yas Hospital, Tehran University of Medical Sciences, and assistant hospitals from August 2018 to June 2021. Patients provided consent according to an ethically approved protocol. A CIN-based scoring of HEA responses was proposed by considering the pathology reports of HEA-tested regions.

    Results

    The diagnostic calibration of the sensor was achieved by comparing the ROS/H2O2 electrochemical current related to cell glycolysis with the presence of cancer cells in the samples' histology. The current diagnostic threshold obtained by the sensor to differentiate cancerous areas from others showed an accuracy of 95% (P<0.0001). The accuracy and sensitivity of the sensor were 95% and 100%, respectively. Therefore, a matched clinical diagnostic classification between the pathological results of tested tissues and the sensor's electrochemical ROS/H2O2 response was proposed based on CIN categorization.

    Conclusion

    Further pathological evaluation of the tested samples showed that electrochemical detection of glycolysis metabolism in cervical conization specimens could detect 10% of CIN lesions missed by conventional pathology of assayed patients, which was confirmed in the pathology re-examination. Therefore, as a complementary method, it can help better diagnose CIN lesions in the conization.

    Keywords: cancer, cervical intraepithelial neoplasia, conization, glycolysis, electrochemical current
  • Seyed Kamal Eshagh Hossaini, Javad Hakimelahi, Mohammad Aghaali, Zahra Mehrabi, Rasool Karimi Matlob, Saeed Karimi Matlob* Pages 825-834
    Background

    Idiopathic thrombocytopenic purpura (autoimmune), the most common cause of acute onset of thrombocytopenia in children who are otherwise healthy. This study was conducted with the aim of investigating the factors affecting the response to treatment in hospitalized children.

    Methods

    This retrospective study was conducted by examining the files of patients hospitalized due to ITP in Hazrat Masoumeh (S) Hospital from April 2009 to March 2019. The criteria for inclusion in the study included confirming the diagnosis of ITP and the age of 1 month to 14 years, and the exclusion criteria included cases of discharge with personal consent and not completing the patient's treatment course, the presence of pancytopenia or bicytopenia, the presence of moderate or severe splenomegaly or severe in clinical examinations, BMA based on the presence of a diagnosis other than ITP, not receiving any of the ITP treatment protocols, and patients whose first visit with the diagnosis of ITP was in another center or city. The information about age, sex, clinical symptoms on arrival, initial platelets and the platelets of days 3, 5, 14 and 180 were extracted from the patients' files. The type of treatment protocol, the need to repeat the treatment, the recurrence of the disease and the major complications of the treatment were extracted from the patients' files and finally the data were analyzed with SPSS software.

    Results

    The response to the treatment on different days was unrelated to the age, gender, and initial platelets (except for one exception) (P>0.05). In relation to clinical symptoms, the response to treatment on days three and five was related to the clinical symptoms at the time of presentation and on days 14 and 180 it was unrelated. Response to treatment on days 3 and 5 in different treatment protocols had a significant relationship (P<0.05), but there was no significant difference on days 14 and 180.

    Conclusion

    The best response was in the combined treatment group with methylprednisolone and IVIg, and the lowest response to treatment was observed in those receiving methylprednisolone alone.

    Keywords: children, idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP), treatment
  • Vahid Varmazyari, Amirreza Rashti, Ali Darakhshandeh, Ayda Moghaddas, Azadeh Moghaddas* Pages 835-841
    Background

    Since numerous chemotherapy regimens for the treatment of patients suffering from acute lymphoid leukemia (ALL) have been recently developed, having basic information about the previous results of using the Hyper-CVAD regimen in order to compare with other common chemotherapy regimens is essential. The aim of this study was to evaluate demographic, clinical and outcome of ALL patients receiving Hyper-CVAD regimen.

    Methods

    In this retrospective study, nighty eligible ALL patients treated with the Hyper-CVAD chemotherapy regimen in Omid Hospital, Isfahan, Iran during April 2016 till April 2019 were considered. We evaluated the demographic variables, pathological data and other clinical factors by an information sheet designed by main investigator. The main purpose of this study was to evaluate overall survival, progression-free survival, and overall response rate of patients along with patients’ clinical characteristics and other relevant factors using Kaplan-Meier or Cox-regression and other statistical analyses. 

    Results

    The mean overall survival and the median survival of patients were 44.8±2.93 and 36.7±7.47 months; respectively. Also the mean progression free survival of patients was 44.44±3.30 months. More than 84.4% of patients encountered complete remission (CR) after receiving Hyper-CVAD regimen. Reaching to CR had positive significant effects on patients’ overall survival and median survival. However, the bone marrow transplantation variable alone did not affect the patients’ overall survival. The variables such as being B/T Cell ALL, Philadelphia, myeloid marker, and central nervous system involvement did not affect the overall survival of patients but the relapse index indicated the significant effects. The median survival time is higher in patients with no relapse episode. None of the initial lab data had any significant effects on patients’ overall survival.

    Conclusion

    For the first time in Iran, we have obtained the mean survival outcome of ALL patients after applying the Hyper-CVAD regimen. According to the results, the mean overall survival, progression free survival and other survival items in Iranian patients suffering from ALL and receiving Hyper-CVAD regimen were in consistent with previous studies in the world.

    Keywords: acute lymphocytic leukemia, chemotherapy regimen, hyper-cvad, survival
  • Naser Piri, Salahedin Delshad*, Maryam Aghaee Pages 842-846
    Background

    Among diseases causing acute lower abdominal pain in women, isolated fallopian tube torsion is a rare cause that occurs mainly in women of reproductive ages and if left untreated can lead to fertility problems. Immediate diagnosis and timely surgery are urgent and necessary to preserve the fertility of females. Successful pregnancy with simultaneous involvement of isolated fallopian tube torsion is one of the rare operations in the world.

    Case Presentation

    The reported case is a 37-year-old pregnant woman (Gravid 2, with 33-week gestational age) with nausea, vomiting and abdominal pain in August 2020 who presented to the Maryam Hospital in Karaj in August 2020. The patient was examined in the operating room under anesthesia, and pain in the right and lower abdomen was observed. There was no anorexia, and on examination, there was severe tenderness in the right lower quadrant (RLQ) area. There was no pain in other parts of the abdomen. Ultrasonography in the patient's tenderness showed an image of a tubular and cystic structure measuring 30×10 mm. In CBC test, leukocytosis with high PMN (Polymorphonuclear), (WBC: 11700 mm3 and Neutrophil: 78%) was observed. During laparotomy, isolated torsion of the right fallopian tube observed, half of which was cyanotic. Due to the confirmation of fimbriae necrosis during surgery, preservation of uterine tube integrity, fallopian tube detorsion, excision of cyanotic fimbriae and hemorrhagic cyst of fimbriae, intra-abdominal fluid suction and fimbriae repair performed. The patient discharged in good condition after two days and gave birth to a healthy baby at 38 weeks of gestation by cesarean section.

    Conclusion

    Isolated fallopian tube torsion should be considered as a potential differential diagnosis in patients that have acute lower abdominal pain in women of reproductive ages and even adolescents. Early diagnosis and early surgical intervention are critical to maintaining the fallopian tube and fertility in the future. Laparoscopy is one of the main diagnostic tools for assessing, management and maintenance isolated torsion of the fallopian tube.

    Keywords: fimbrial cyst, pregnancy, torsion abnormality, laparotomy
  • Ali Mohammad Mosadeghrad* Pages 847-848